tisdag 30 november 2010

Spiralsocka

En av mina första sockor
Det här är ett av mina första par egenhändigt stickade sockor och de är som synes numera väl använda.

Efter att med stor möda lyckats stickat hela två par socker med häl på 15 år, hittade jag ett mönster på sockor utan häl. Paret var också det första jag stickade i ett självrandande garn. Garnet som jag hittade på Rusta och använde ca 100 g av heter 7 Veljestä Bröder, kvalitén  är 75% ull och 25 % polyamid och ett nystan på 150 g innehåller ca 300 m.

Sockorna gav mersmak, särskilt som jag upptäckte att det var ganska lagomt att koppla av med en stickning under alla mina tågresor. Stickningen var ju enkel att ha med sig i och med att den inte tog så stor plats. Och sedan dess har det blivit många par sockor både med och utan häl.

MÖNSTER
Lägg upp 48 maskor på stickor nr 4.

Varv 1-3: * 3 räta maskor(rm) och 3 aviga maskor(am). Upprepa från* varvet ut.
Varv 4-6: * 1 am, * 3 r och 3 am. Upprepa från * varvet ut.
Varv 7-9: * 2 am, *3 r och 3 am. Upprepa från * varvet ut.

Upprepa varv 1-9 tills sockan mäter ca 35 cm eller önskad längd.

Byt till slätstickning och avmaska i slutet av varje sticka vartannat varv tills 20 maskor återstår och därefter varje varv tills 4 maskor återstår. Dra igenom tråden och fäst alla trådar.

4 kommentarer:

 1. Tack så jättemycket för det här "mönstret". Jag som inte är någon stickare har nu klarat av 2 par och är inne på det 3e, där jag tom vågar göra lite små avikelser för att prova mig fram. Inga hälar än dock :D Vi får se med tiden. Tack!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Anneli, vilken kul läsning och jag antar att du hittat min andra variant som har börjar med en resår/ribbstickning som går över i en spiral!

   Radera
  2. Nej, den får jag leta reda på :)
   Har länkat till din blogg här idag.
   Tack igen!

   Radera
  3. http://morihultstugan.blogspot.se/2014/03/sockor-utan-hal.html

   Radera