Tvåändsstickning

I början av 90-talet kom jag för första gången i kontakt med tvåändsstickning via en bok. När jag sedan fick se tekniken live insåg jag att jag inte direkt gjorde på det smartaste sättet och gav upp. Men intresset fanns kvar.

Därför anmälde jag mig direkt när jag hösten 2008 hittade en kvällskurs i tvåändsstickning. Nu är jag inne på femte terminen och har inga planer på att sluta utan ser kursen som ett stickcafé men med professionellt stöd.

Många, inklusive mig själv, tycker det är mer avstressande att tvåändssticka, eftersom den har en särskild rytm. Dessutom får man regelbundna pausar när garnet måste snurras upp. Därför tycker jag att det är synd om någon skulle avskräckas från att pröva tvåändsstickning på grund av någon av nedanstående myter.

Myter om tvåändsstickning
1. Det är svårt att lära sig tvåändssticka
Tekniken vid stickning med två trådar skiljer sig mot vanlig stickning i och med att man växlar tråd vid varje ny maska. När man väl kommit på "tricket" så är det inte svårare än vanlig stickning. Uppläggningen görs på ett annat sätt och det finns böcker och häften med bra beskrivningar. Och det går att göra mycket vackra uppläggningar i flera färger.

2. Garnet måste vara z-tvinnat
Det går alldeles utmärkt att använda vanliga (s-tvinnade) 2-trådiga och 3-trådiga ullgarner. Är man allergisk eller tycker att ullgarn kliar använder man andra fibrer. Fördelen med ullgarn är att man kan valka slutresultatet för att få en perfekt passform.

3. Det dyrare z-tvinnade garnet är bättre
Jag har använt båda och ser ingen anledning till att använda ett garn som är tre gånger så dyrt. Särskilt inte som nybörjare!

4: Det tar längre tid att tvåändssticka
Ja och resultatet blir varmare och mer slitstarkt jämfört med vanlig stickning.

5. Det krävs alltid särskilda beskrivningar
Det går utmärkt att sticka efter "vanliga" beskrivningar på till exempel mönstrade vantar, men ta hänsyn till:
  • att tvåänstickningen kräver ett antal extra maskor vid uppläggningen eftersom tekniken dels är fastare och dels för att man använder en 1/2 nummer mindre sticka.
  • teknikens begränsningar som att det inte går att sticka resår genom att växla mellan aviga och räta maskor eller spetsmönster  
  • eller lägg upp som vanligt och sticka mudden till vanten eller sockan i vanlig stickning och byt till tvåändsstickning sedan. En del äldre plagg är stickade på det sättet.
  • att man vid användning av 2 färger måste snurra tråden minst varannan maska.
  •  sockornas häl stickas enligt en särskild teknik. 
Här hittar ni mina inlägg om tvåändsstickning.
    Inspiration
    Vill ni ha inspiration och se hur ni kan utnyttja tvåändsstickningens möjligheter. Besök då följande bloggar: