söndag 28 november 2010

Häl på tvåändsstickade sockor

Hälen är klar!
"Projektet" sockan Starke går framåt sakta, men säkert och nu är hälen klar. Det var mycket enklare att sticka en häl i tvåändsstickning än jag trodde. Så jag kommer definitivt att använda den typen av häl när jag stickar vanliga sockor också.

BESKRIVNING HÄL
Det mest praktiska är att sticka klart hälen innan man fortsätter med foten. Då går det att prova sockan, vilket gör det enklare att avgöra när det är dags att börja avmaska.

Hälen
När skaftet är lagom långt, för över 2:a och 3:dje stickans maskor på en tråd. Sticka sedan maskor på den inlagda tråden. Eventuella överskottsmaskor justerar jag genom hoptagning i senare varv. Sticka 2 varv innan hoptagningen börjar. Dessa görs i början av 2:a och 4:dje stickan genom att:
  1. Föra in stickan genom den bakre maskbågen på sticka 2:s första maskor
  2. Vrida stickan så att du kan föra in den i den sista maskan på sticka 1 "bakifrån".
  3. Lyfta av maskan från sticka 1 och vrida tillbaks stickan samtidigt som du bromsar "vridningen"  lite genom att sträcka den löpande tråden när maskan från sticka 1 dras i genom de 2 maskorna på stickan.
Hoptagningen görs varje varv tills 16 maskor återstår. Drag igenom garnet eller sy maskstygn. Fäst trådarna.

Foten
Nu när hälen klar drar du ur den inträdda tråden (och det här momentet känns nästan som lite magi). Plocka upp maskorna och fortsätt att sticka. Det snyggaste sättet att sticka de upplockade maskbågarna är att sticka dem 2 gånger genom att 1) dra tråden genom 2 maskbågar, 2) släppa den sista, 3) på nytt dra garnet genom två maskbågar och släppa den sista osv. tills alla maskbågar är stickade.

Fortsätt att sticka till lagom längd och gör samma hoptagningar som för hälen tills 8 maskor återstår. Mät gärna hälen, så vet du hur många centimeter själva hoptagningen ger i längd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar