söndag 3 oktober 2010

Frusna Fötter?

Hällösa sockor

Nu när hösten kommit och vintern är på väg kan det vara skönt att använda sockor på natten om du precis som jag har har lätt för att frysa om fötterna. De hällösa sockorna på bilden kommer från Weldon's Practical Needlework, volym 12 och övriga volymer innehåller ett antal beskrivningar på olika typer av bäddsockor.

Till det här paret har jag använt ca 1 1/2 nystan av det norska ullgarnet PT2 i en duvblå nyans (07). Ett nystan på 50 g innehåller ca 165 m garn. Om du vill ha mer slitstarka sockor, välj ett likande garn som innehåller ca 25 % syntet.

MÖNSTER
Lägg upp 48 maskor på stickor nummer 3. För att sockorna ska bli mer elastiska och luftiga använder man en något grövre stickstorlek än normalt.

Mudd
Sticka valfri ribbstickning i 20 varv. Själv valde jag 2 räta och 2 aviga.

Mönsterbeskrivning
Varv 1-4 : * 3 aviga och 1 rät. Upprepa från * varvet ut.
Varv 5-8: * 1 rät och 3 aviga. Upprepa från * varvet ut.
Varv 9-12: 1 avig, *1 rät och 3 aviga. Upprepa från * till de 3 sista maskorna. Avsluta med 1 rät och 2 aviga.
Varv 13-16: 2 avig, *1 rät och 3 aviga. Upprepa från * till de 2 sista maskorna. Avsluta med 1 rät och 1 avig.

Upprepa de 16 varven tills sockan mäter ca 40 centimeter eller till valfri längd med hänsyn till avmaskningen.

Avmaskning
På bilden är tån, en sk rund tå, stickat enligt ursprungsmönstret. Jag blev inte nöjd med resultatet och kommer att använda en vanlig bandhoptagning, se nedan, nästa gång bl a för att det då är enklare avmaska om man ändrat storleken.

Varv 1: sticka till 3 maskor innan slutet av sticka 1 och 3. Sticka ihop 2 maskor och sticka 1 maska. På sticka 2 och 4 sticka 1 maska och sticka ihop 2 maskor, sticka till slutet av stickan.
Varv 2: sticka räta maskor hela varvet.

Upprepa varv 1 och 2 tills 16 (eller 20) maskor återstår, därefter upprepa varv 1 tills 8 maskor återstår. Dra ihop maskorna och fäst lösa trådar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar