lördag 23 oktober 2010

Äntligen är mina 'värmlandsvantar' färdiga

Tvåändsstickade vantar modell Värmland
Det har tagit lite tid, men nu är mina tvåändsstickade vantar modell 'Värmland' klara, alldeles lagom till den första frosten. Den uppmärksamme ser att vantarna har avigsidan ut. Detta var det vanligaste i Värmland och Norge, där de slitsstarka och varma tvåändsstickade vantarna användes vid tex skogsarbete, eftersom de då ansågs stå emot snö och väta bättre. Sen tycker jag att det är snyggt också.

Till paret på bilden har jag använt 100 g av Kampes z-tvinnade ullgarn i mellangrått och ca 20 g svart z-tvinnat restgarn  från Wåhlstedt. Det mellangrå garnet är färgat med Kool-Aid och för att få fram den här lila nyansen använde jag två påsar Grape och en påse Cherry till 100 gram.

MÖNSTER
Lägg upp 79 maskor på stickor 2,5, valfri uppläggning för tvåändsstickning. De ojämna antalet maskor är en förutsättning för få till kruset på mudden.

Mudd
Sticka krokvarv i två färger i ca 5 cm. Tänk på att vanten ska vrängas när du väljer vilken av färgerna som ska ligga på framsidan.

Vante med rak tumme (utan tumkil)
Öka en maska. Sticka till och med tummen. Sticka in en en tråd på 17 maskor i avvikande färg på sticka 1. Backa till början av stickan och sticka maskorna återigen i huvudfärgen.

Fortsätt att sticka till lagom längd för hoptagning - till strax över lillfingret. Hoptagning på valfritt sätt. Sy ihop kvarvarande maskor med masksöm(kitchener stitch).

Tumme
Sprätta ur tråden för tummen och plocka upp 17 + 17 och 1 extra maska på vardera sida. Sticka tummen till lagom längd maska av när 4 maskor återstår. Dra ihop maskorna och fäst lösa trådar.
 
Vänster vante stickas på samma sätt men glöm inte att lägga tråden för tummen på sticka 2:s sista 17 maskor.

Avsluta med att vränga vantarna ut och in!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar