lördag 14 maj 2011

Fler foton från utställning om värmländska vantar

Här kommer ytterligare foton från vandringsutställningen om värmländska vantar. Eftersom jag fotograferade med min gamla mobil  så är kvalitén på bilderna inte den bästa. Men visst framgår det hur vackert mönstret är i alla sin enkelhet.
I höstas köpte jag en estnisk bok, Eesti labakkindad ilma laande laiali (Estonian Mittens Around the World) av Aina Praakli.

Boken är skriven på både estniska och engelska och innehåller 175 mönster på vantar från Estlands National Museum. Och boken innehåller flera liknande mönster som de här värmländska vantarna och även gotländska.
Det senare är mer naturligt med tanke på närheten, men visst är det spännande att våra "egna" stickmönster visar sig ha stora likheter med de som används på andra sidan Östersjön.
Om inte annat visar detta att vi fortfarande delar kultur med länder som var svenska från 1500/1600-talet till början av 1700- talet. Boken rekommenderas varmt som "ögongodis" och inspirationskälla. Den innehåller inga hela beskrivningar på vantar utan endast själva mönstren.

Dessutom finns en motsvarande bok för sockor ;-)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar