tisdag 30 november 2010

Spiralsocka

En av mina första sockor
Det här är ett av mina första par egenhändigt stickade sockor och de är som synes numera väl använda.

Efter att med stor möda lyckats stickat hela två par socker med häl på 15 år, hittade jag ett mönster på sockor utan häl. Paret var också det första jag stickade i ett självrandande garn. Garnet som jag hittade på Rusta och använde ca 100 g av heter 7 Veljestä Bröder, kvalitén  är 75% ull och 25 % polyamid och ett nystan på 150 g innehåller ca 300 m.

Sockorna gav mersmak, särskilt som jag upptäckte att det var ganska lagomt att koppla av med en stickning under alla mina tågresor. Stickningen var ju enkel att ha med sig i och med att den inte tog så stor plats. Och sedan dess har det blivit många par sockor både med och utan häl.

MÖNSTER
Lägg upp 48 maskor på stickor nr 4.

Varv 1-3: * 3 räta maskor(rm) och 3 aviga maskor(am). Upprepa från* varvet ut.
Varv 4-6: * 1 am, * 3 r och 3 am. Upprepa från * varvet ut.
Varv 7-9: * 2 am, *3 r och 3 am. Upprepa från * varvet ut.

Upprepa varv 1-9 tills sockan mäter ca 35 cm eller önskad längd.

Byt till slätstickning och avmaska i slutet av varje sticka vartannat varv tills 20 maskor återstår och därefter varje varv tills 4 maskor återstår. Dra igenom tråden och fäst alla trådar.

måndag 29 november 2010

Handkåk från Ore - variant III

Handkåks parad...
Använde restgarn från Värmlandsvantarna och stickade ytterligare en variant på handkåken från Ore till utställningen på jobbet. Min mamma fick en liknande i julklapp i fjol men i gammelrosa och med en kavel i mellangrått med inslag av gammelrosa.

Det är kul att testa olika färgkombinationer och till kaveln går det utmärkt att använda restgarner i allsköns färger. Dessutom går det snabbt att sticka den här handkåken, tack vare att garnet inte behöver snurras upp när man stickar krokvarv.

söndag 28 november 2010

Häl på tvåändsstickade sockor

Hälen är klar!
"Projektet" sockan Starke går framåt sakta, men säkert och nu är hälen klar. Det var mycket enklare att sticka en häl i tvåändsstickning än jag trodde. Så jag kommer definitivt att använda den typen av häl när jag stickar vanliga sockor också.

BESKRIVNING HÄL
Det mest praktiska är att sticka klart hälen innan man fortsätter med foten. Då går det att prova sockan, vilket gör det enklare att avgöra när det är dags att börja avmaska.

Hälen
När skaftet är lagom långt, för över 2:a och 3:dje stickans maskor på en tråd. Sticka sedan maskor på den inlagda tråden. Eventuella överskottsmaskor justerar jag genom hoptagning i senare varv. Sticka 2 varv innan hoptagningen börjar. Dessa görs i början av 2:a och 4:dje stickan genom att:
  1. Föra in stickan genom den bakre maskbågen på sticka 2:s första maskor
  2. Vrida stickan så att du kan föra in den i den sista maskan på sticka 1 "bakifrån".
  3. Lyfta av maskan från sticka 1 och vrida tillbaks stickan samtidigt som du bromsar "vridningen"  lite genom att sträcka den löpande tråden när maskan från sticka 1 dras i genom de 2 maskorna på stickan.
Hoptagningen görs varje varv tills 16 maskor återstår. Drag igenom garnet eller sy maskstygn. Fäst trådarna.

Foten
Nu när hälen klar drar du ur den inträdda tråden (och det här momentet känns nästan som lite magi). Plocka upp maskorna och fortsätt att sticka. Det snyggaste sättet att sticka de upplockade maskbågarna är att sticka dem 2 gånger genom att 1) dra tråden genom 2 maskbågar, 2) släppa den sista, 3) på nytt dra garnet genom två maskbågar och släppa den sista osv. tills alla maskbågar är stickade.

Fortsätt att sticka till lagom längd och gör samma hoptagningar som för hälen tills 8 maskor återstår. Mät gärna hälen, så vet du hur många centimeter själva hoptagningen ger i längd.

torsdag 18 november 2010

Utställning på jobbet

Handkåk från Ore variant I och II
I början av december arrangerar konstförening på jobbet en utställning där endast anställda får ställa ut. Och nu har jag äntligen fått klart mina bidrag. Det är två varianter av en tvåändsstickad handkåk från Ore och eventuellt kommer jag att hinna sticka ytterligare en variant.

Originalet visas på Dalarnas museums utställning Dräkt och textil.

MÖNSTER
Till handkåkarna på bilden har jag använt  ett 2-trådigt z-tvinnat ullgarn från Kampes i mellangrått och svart. Garnåtgången för ett par inklusive kaveln är ca 50 gram.

Färgeffekterna på den vänstra handkåken har jag fått fram genom att låta ett lila entrådigt ullgarn löpa med den ena Z-tvinnade tråden.

Handkåken
Lägg upp 75 maskor på strumpstickor nr 2,5 och sticka krokvarv i form av kedjegång i 9 centimeter eller till önskad längd.

Kavelfrans
Sy fast två rader med kavelfrans längst upp. Jag använde 4 trådar i varje omslag och slog kaveln runt en sticka nummer 9.

torsdag 4 november 2010

Boktips - Socks

Socks av Chrissie Day
Socks av Chrissie Day är en av mina nya favoriter och en del av de sockor som ni sett i den här bloggen kommer därifrån. Boken innehåller 30 beskrivningar med allt från enklare bassockor via ursöta babytofflor till mer eleganta spetsmönstrade sockor med sidenband.

Day använder övervägande stickstorlekar över 3 till 4 mm, vilket gör sockorna snabbstickade. Sockornas svårighetsgrad ligger snäppet över nybörjare och min enda invändning mot boken är att beskrivningarna ibland kunde vara lättare att följa.

Men det uppvägs mer än väl av att boken är rikt illustrerad med vackra färgfoton, som  tillsammans med en övrigt trevlig lay-out gör den till ett riktigt ögongodis för oss socktokar.

Exempel på mönster från boken hittar ni här: Passion för ullstrumpor, sockor utan häl och garntokig.