söndag 31 oktober 2010

Handkåk från Ore

Handkåk från Ore i mellangrått
Mönstret på handkåken eller handledsvärmaren med kavelfrans kommer ursprungligen från Ore socken i Dalarna. Det enkla mönstret är synnerligen dekorativt och det är min lärare i tvåändsstickning som har tagit ut mönstret inklusive ytterligare en variant, som är ett framtida projekt.

'Orginalet' finns på Gammelstan i Norrboda, Ore socken
Handkåken är en del av Ores mansdräkt och färgades då röd i efterhand och när långrocken var påtagen syntes endast kavelfransen. Till kvinnornas vinterdräkt hör ett par vita tvåändsstickade vantar med en rödbård på kragen och dekorationer på båda sidor av tumkilen. Kanske också ett framtida projekt?

lördag 30 oktober 2010

Tvåändsstickade sockor

Tvåändsstickad socka modell Starke
Sockan Starke har en mudd i krokvarv på ca 5-6 cm och därefter slätstickning med en dekorationsrand med "O":n i varje sida. Garnet är ett z-tvinnat 2-trådigt ullgarn från Kampes i en vacker nästan faluröd melerad nyans (rött med ett litet inslag av svart).

Mönstret till sockan finns i  Dalarnas Hemslöjds häfte Tvåändsstickat - tolv modeller av Gun Frisk. Ursprungsmönstret är skrivet för 3-trådigt garn och eftersom jag använder ett 2-trådigt så stickar jag också efter ett sockmönster för just 2-trådigt garn i samma häfte.

Ska strax börja med hälen och den stickas ju lite annorlunda i tvåändsstickning, så det ska bli spännande!

lördag 23 oktober 2010

Äntligen är mina 'värmlandsvantar' färdiga

Tvåändsstickade vantar modell Värmland
Det har tagit lite tid, men nu är mina tvåändsstickade vantar modell 'Värmland' klara, alldeles lagom till den första frosten. Den uppmärksamme ser att vantarna har avigsidan ut. Detta var det vanligaste i Värmland och Norge, där de slitsstarka och varma tvåändsstickade vantarna användes vid tex skogsarbete, eftersom de då ansågs stå emot snö och väta bättre. Sen tycker jag att det är snyggt också.

Till paret på bilden har jag använt 100 g av Kampes z-tvinnade ullgarn i mellangrått och ca 20 g svart z-tvinnat restgarn  från Wåhlstedt. Det mellangrå garnet är färgat med Kool-Aid och för att få fram den här lila nyansen använde jag två påsar Grape och en påse Cherry till 100 gram.

MÖNSTER
Lägg upp 79 maskor på stickor 2,5, valfri uppläggning för tvåändsstickning. De ojämna antalet maskor är en förutsättning för få till kruset på mudden.

Mudd
Sticka krokvarv i två färger i ca 5 cm. Tänk på att vanten ska vrängas när du väljer vilken av färgerna som ska ligga på framsidan.

Vante med rak tumme (utan tumkil)
Öka en maska. Sticka till och med tummen. Sticka in en en tråd på 17 maskor i avvikande färg på sticka 1. Backa till början av stickan och sticka maskorna återigen i huvudfärgen.

Fortsätt att sticka till lagom längd för hoptagning - till strax över lillfingret. Hoptagning på valfritt sätt. Sy ihop kvarvarande maskor med masksöm(kitchener stitch).

Tumme
Sprätta ur tråden för tummen och plocka upp 17 + 17 och 1 extra maska på vardera sida. Sticka tummen till lagom längd maska av när 4 maskor återstår. Dra ihop maskorna och fäst lösa trådar.
 
Vänster vante stickas på samma sätt men glöm inte att lägga tråden för tummen på sticka 2:s sista 17 maskor.

Avsluta med att vränga vantarna ut och in!

onsdag 13 oktober 2010

Falska flätor

Sockor med falska flätor
Till sockorna på bilden har jag använt Hjertegarns Kunstgarn, Color 03. Kvalitén är 75% Superwash ull och 25 % Nylon och ett nystan på 100 g innehåller ca 420 meter.

Själva mönstret är enkelt att lära sig och sticka. Beskrivningen är signerad Heléne Wallin och hämtas gratis hos Sticka! Sveriges stickförening > Sockor med Falska Flätor

Mönstret kan också användas till annat än sockor, till exempel har jag har sett en ursnygg skir sjal i just det här mönstret och varför inte som en halsduk? Det måste jag pröva.

söndag 10 oktober 2010

Ännu ett par bäddsockor

Bed Sock in Lemon Pattern
Beskrivningen på de här bäddsockorna är också hämtade från Nancy Bush's Knitting Vintage Socks. Till sockan på bilden har jag använt Drops Fabel i nyansen gul/rosa mix (903p). Kvalitén är 75% superwash ull och 25% polyamid och ett nystan på 50 g innehåller ca 205 meter.
 
Sockorna har blivit en favorit och jag har stickat dem i olika färgsättningar men alltid i flerfärgade garner. Den öppna ribbstickningen innebär att de känns oerhört sköna på och lagom varma. Min faster Maja har ett par som hon enbart använder som 'gåbortsockor'.

Mönstret var förresten det första jag stickade från Knitting Vintage Socks och sedan dess har jag hunnit med åtta av totalt 24. Och det kommer mera.

lördag 9 oktober 2010

Ringwood mönstrade sockor

Gentlemen's Half Hose in Ringwood Pattern
Beskrivningen till de här sockorna finns i Nancy Bush's bok Knitting Vintage Socks och jag har använt Cygnets Woolrich Four Ply i nyansen Mink(2693). Kvalitén är 75% Ull och 25% Polyamid och ett nystan på 50 g innehåller ca 205 m.

Mönsterbeskrivning Ringwood
Varv 1: Sticka räta maskor
Varv 2: Sticka *1 rät och 1 avig maska. Upprepa från * resten av varvet
Varv 3: sticka räta maskor.

Mönstret är lättstickat och resultatet blir ett par grymt snygga och alldeles lagom elastiska sockor. I och med att mönstret är delbart med 2 är det relativt enkelt att anpassa och använda mönstret på dina vanliga sockbeskrivningar. Gissar att garnet inte får vara allt för tjockt men det är ju bara att pröva sig fram!

Men ursprungligen användes Ringwood mönstret  på handskar som stickades i Ringwood, Hampshire fram till 1958. Stickmagasinet Knitty publicerar i sitt senaste nummer en beskrivning på en variant av just dessa Ringwood Gloves.

torsdag 7 oktober 2010

En liten konstnär steppar

Stora Torget i Karlstad
Den här bilden var jag bara tvungen att länka till. Den visar hur fint Nils Ferlin hade klätt upp sig inför KulturNatta den17/9-10. Helt oemotståndlig :-)

måndag 4 oktober 2010

Garntokig


Det är bara att erkänna - jag är garntokig och har definitivt ett större lager än jag behöver, MEN i helgen var det Mârten och 20 % rabatt på hela sortimentet i Garnbutiken med stort G. Självklart fick jag med mig ett antal nystan hem från butiken.

Bland annat ett par nystan av Drops Nepal, vars blandningen av 65 % ull och 35 % alpaca gör att garnet känns extra mjukt och behagligt. Jag stickade snabbt upp de här läckra sockorna i mönstret Fancy Feet i färgen Oliven Mix (7230). Sockorna är som gjorda för att använda som tofflor hemma i TV-soffan. Och det blev raskt en ny tur till Garnbutiken, så nästa par Fancy Feet kommer att bli vackert Puderrosa.

söndag 3 oktober 2010

Frusna Fötter?

Hällösa sockor

Nu när hösten kommit och vintern är på väg kan det vara skönt att använda sockor på natten om du precis som jag har har lätt för att frysa om fötterna. De hällösa sockorna på bilden kommer från Weldon's Practical Needlework, volym 12 och övriga volymer innehåller ett antal beskrivningar på olika typer av bäddsockor.

Till det här paret har jag använt ca 1 1/2 nystan av det norska ullgarnet PT2 i en duvblå nyans (07). Ett nystan på 50 g innehåller ca 165 m garn. Om du vill ha mer slitstarka sockor, välj ett likande garn som innehåller ca 25 % syntet.

MÖNSTER
Lägg upp 48 maskor på stickor nummer 3. För att sockorna ska bli mer elastiska och luftiga använder man en något grövre stickstorlek än normalt.

Mudd
Sticka valfri ribbstickning i 20 varv. Själv valde jag 2 räta och 2 aviga.

Mönsterbeskrivning
Varv 1-4 : * 3 aviga och 1 rät. Upprepa från * varvet ut.
Varv 5-8: * 1 rät och 3 aviga. Upprepa från * varvet ut.
Varv 9-12: 1 avig, *1 rät och 3 aviga. Upprepa från * till de 3 sista maskorna. Avsluta med 1 rät och 2 aviga.
Varv 13-16: 2 avig, *1 rät och 3 aviga. Upprepa från * till de 2 sista maskorna. Avsluta med 1 rät och 1 avig.

Upprepa de 16 varven tills sockan mäter ca 40 centimeter eller till valfri längd med hänsyn till avmaskningen.

Avmaskning
På bilden är tån, en sk rund tå, stickat enligt ursprungsmönstret. Jag blev inte nöjd med resultatet och kommer att använda en vanlig bandhoptagning, se nedan, nästa gång bl a för att det då är enklare avmaska om man ändrat storleken.

Varv 1: sticka till 3 maskor innan slutet av sticka 1 och 3. Sticka ihop 2 maskor och sticka 1 maska. På sticka 2 och 4 sticka 1 maska och sticka ihop 2 maskor, sticka till slutet av stickan.
Varv 2: sticka räta maskor hela varvet.

Upprepa varv 1 och 2 tills 16 (eller 20) maskor återstår, därefter upprepa varv 1 tills 8 maskor återstår. Dra ihop maskorna och fäst lösa trådar.